Netplaza

Tietoturvallisuus

Jokaisen tietokoneen ja Internetin käyttäjän olisi hyvä hallita perusasiat tietoturvaan liittyen. Hyvä tietolähde tietoturvan perusasioissa ontietoturvaopas. Kyseessä on yritysten, yhdistysten ja julkishallinnon viranomaisten tarjoama palvelu, joka on tarkoitettu tavallisille kansalaisille. Palvelusta löytyy tietoa niin tietokoneen kuin yksityisyyden suojaamiseenkin.

Virustorjunta

Yleisesti määriteltynä virus on itse itseään levittävä tietokoneohjelma, jonka tarkoituksena on aiheuttaa haittaa tietokoneen käyttäjälle. Yleensä tämä tapahtuu tiedostoja tuhoamalla tai muuttamalla.

Madot ovat virusten lähisukulaisia, jotka leviävät itsestään sähköpostin tai tietoverkon välityksellä. Samalla ne tyypillisesti lähettävät tietoja koneen käyttäjästä.

Varmin tapa suojautua viruksia vastaan on pitää virustorjuntaohjelmisto ajan tasalla eikä aukaista tuntemattomista osoitteista tulleita sähköposteja joissa on liitetiedosto.

F-Secure Online Virus Scanner -palvelussa voit tarkistaa onko koneellesi päässyt virus. Virusten tarttumista koneellesi tämä ei kuitenkaan estä.

Avast! virustorjuntaohjelmiston on kotikäyttöön tarkoitettu ilmainen virutstorjuntaohjelmisto, jonka käyttöä Netplaza suosittelee.

Haittaohjelmat

Haittaohjelmat (malware) ovat tietokoneelle asentuvia ohjelmia jotka yleensä lähettävät tietoja Internetiin tai hidastavat tietokoneen toimintaa. Tyypillisesti haittaohjelmat leviävät www-sivujen ja sähköpostin kautta.

Haittaohjelmat vaativat yleensä käyttäjän aktiivisen hyväksynnän asentuakseen ja aktivoituakseen. Paras tapa suojautua haittaohjelmia vastaan on välttää käymistä epäilyttävillä www-sivuilla ja olla kilkkailematta epäilyttäviä mainosbannereita. Haittaohjelman asentuminen ilmenee yleensä koneen hidastumisena ja selainikkunoiden avautumisena itsestään.

Haittaohjelmien poistoon tarvitaan erillinen ohjelma. Alla linkki Microsoftin ja Lavasoftin poisto-ohjelmiin. Molemmat ovat ilmaisia henkilökohtaisessa käytössä.

Microsoftin haittaohjelmien poisto-ohjelman saattästä.

Lavasoftin Ad-Awaren saat tästä.

Palomuuri

Palomuurin tehtävänä on suojata tietokone ulkoisilta, tietoverkon kautta tulevilta, hyökkäyksiltä. Palomuurin avulla voidaan määritellä mikä tietoliikenne on sallittua ja mikä kiellettyä. Näin voidaan suojata oman verkon laitteet ulkopuolelta tulevilta, mahdollisesti vihamielisiltä ja tietoverkkoa kuorimittavilta yhteydenotoilta. Suosittelemme asentamaan tietokoneelle henkilökohtaisen palomuurin.

Voit käyttää käyttöjärjestelmän mukana tulevaa palomuuria tai hankkia erillisen palomuurin, jonka säätömahdolllisuudet ovat yleensä laajemmat. Esimerkki ilmaisesta palomuurista on ZoneAlarm, jonka voit ladata sivun alalaidasta löytyvästä linkistä.

Palomuuri ei suojaa tietokonetta viruksilta eikä haittaohjelmilta.

ZoneAlarmin voit ladata tästä.

Tietojen kalastelu

Tietojen kalastelu tai urkkiminen on yleistyvä uhka internetissä. Tietojen kalastelussa yritetään saada henkilöiltä tärkeitä henkilökohtaisia tietoja kuten käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia, luottokorttitietoja tai henkilötietoja. Taustalla on yleensä järjestäytynyttä rikollisuutta, joka käyttää massasähköpostia ja väärennettyjä www-sivuja tietojen keräämiseen.

Tietojemme mukaan yksikään suomalainen pankki tai viranomainen ei pyydä henkilöltään sähköpostitse henkilökohtaisia tietoja. Epäilyttävien viestien verkkolinkkejä ei kannata avata, vaan viestit kannattaa tuhota.

Tietojen kalastelua vastaan voit suojautua vaikka Web of Trust -ohjelmalla. Ohjelma asennetaan selaimen lisäosaksi. Se perustuu käyttäjien antamaan palautteeseen ja näyttää sivuston ”turvallisuusluokituksen”.

Roskaposti

Roskapostilla tarkoitetaan sähköpostia, joka on lähetetty suurelle määrälle vastaanottajia, ja jolle ei ole saatu vastaanottajan lupaa.

Suurin osa roskapostista on englanninkielistä ja lähettäjän osoitetiedot ovat yleensä väärennettyjä. Joidenkin arvioiden mukaan maailman sähköpostista peräti 90% on roskapostia.

Roskapostilta voi suojautua helposti siten, että luovuttaa harkiten sähköpostiosoitettaan keskustelupalstoille, www-sivuille tai kyselyihin.

Netplazan tarjoamassa sähköpostipalvelussa on käytössä alan nykyaikaisimmat ja kattavimmat roskapostin suodatukset ja virustorjunta. Netplazan asiakkaana sinulle ei siis pitäisi tulla roskaposteja juuri lainkaan.

Jos sähköpostiosoitteeseen kuitenkin tulee jo roskapostia, on sähköpostiohjelman roskaposti-suodatin helpoin tapa torjua ei-toivotut viestit. Esimerkiksi ilmaisessa Thunderbird-sähköpostiohjelmassa on hyväksi osoittautunut oppiva roskapostin suodatin.