Hypetyksen keskellä jää usein kertomatta se, että 5G on suunniteltu kaupunkien keskustoihin ja sisätiloihin. 5G:tä ei ole edes tarkoitettu rakennettavaksi jokaiseen tukiasemaan eli supernopeista yhteyksistä on turha haaveilla kaupunkien reunoilla ja haja-asutusalueilla.

5G on siis teknologia, jolla yhdistetään useita eri olemassa olevia verkkoteknologioita. Se ei itsessään tuo juurikaan uutta. Se ei myöskään tarkoita sitä, että tutkijat olisivat keksineet uuden taajuuksien Eldoradon, jonka avulla kaistaa saa loputtomasti minne tahansa.

Uudella teknologialla saadaan kyllä lisää tiedonsiirtokapasiteettia, jos otetaan käyttöön uusia, korkeampia radiotaajuuksia, mutta vastaavasti signaalin kantama lyhenee sitä mukaa, mitä korkeampaa taajuutta käytetään.

5G ei siis tule ratkaisemaan tiedonsiirto-ongelmia, eikä kallista vaakaa kiinteiden valokuituyhteyksien ja mobiiliratkaisujen välillä ainakaan enempää mobiilin puolelle, sillä koteihin tuleva 5G tarvitsee kiinteän tiedonsiirtoyhteyden verkkoon ja riittävän nopean sellaisen saa vain valokuidun kautta.

Tommi Linna,
Netplaza Oy