600x600Valokuituverkosto tarkoittaa tietoyhteiskunnalle samaa kuin rautatieverkosto teollisuudelle. Suomessa on yritetty kehittää rautateille toimintamallia, jossa ”verkko-operaattori” ylläpitää rataverkostoa, ja kuljetuksista huolehtivat toisistaan riippumattomat toimijat, markkinatalouden säännöillä. Malli ei ota toimiakseen kunnolla, monestakin syystä. Raideliikenteen pyörittäminen vaatii huikean korkeita investointeja, mutta kuitenkin samoille kiskoille mahtuu rajallinen määrä junia. Yhtä aikaa vain yksi juna kerrallaan.

 

Digitaalisessa maailmassa ja valokuituverkossa tilanne on kokonaan toinen. Kuvitellaanpa junaradoille tilanne, jossa erikokoisia ja eri nopeuksilla liikkuvia junia mahtuu kiskoille samaan aikaan rajaton määrä. Lisäksi junaliikennettä saa ruveta pyörittämään kuka tahansa, jolla on siihen osaamista ja halua. Parasta palvelua matkustajille tarjoaa se yhtiö, joka ymmärtää parhaiten asiakkaan tarpeet – haluaako tämä matkustaa hitaammalla kiskobussilla edulliseen hintaan ja katsella maisemia, vai kiitää Pendoliinon tai jopa Maglev-junan nopeudella salamannopeasti perille määränpäähän. Entä paljonko kyyditettävä tarvitsee matkatavaraa: käsilaukun, polkupyörän vai kontin?

Eikä tässä vielä kaikki, jatketaan kuvittelua: edellä kuvatun rataverkoston vieressä on toinen, jonka kiskot johtavat hiukan eri paikkoihin kuin ensimmäisen. Parhaan palvelun junayhtiöllä on kalustossaan Pendolino, joka voi vauhdissa hypätä viereisille kiskoille ja jatkaa matkaansa niitä pitkin – ilman että matkustajat edes huomasivat muutosta.

Netplaza on digimaailman moderni verkko-operaattori, joka voi tarjoa asiakkaalleen juuri sellaisen verkkoyhteyden ja sillä nopeudella kuin asiakas toivoo ja tarvitsee. Meidän Pendolinomme osaa lentää.