Tietoturvallisuus

Virustorjunta

Yleisesti määriteltynä virus on itse itseään levittävä tietokoneohjelma, jonka tarkoituksena on aiheuttaa haittaa tietokoneen käyttäjälle. Yleensä tämä tapahtuu tiedostoja tuhoamalla tai muuttamalla.

Madot ovat virusten lähisukulaisia, jotka leviävät itsestään sähköpostin tai tietoverkon välityksellä. Samalla ne tyypillisesti lähettävät tietoja koneen käyttäjästä.

Varmin tapa suojautua viruksia vastaan on pitää virustorjuntaohjelmisto ajan tasalla. Ei myöskään kannata aukaista tuntemattomista osoitteista tulleita sähköposteja, joissa on liitetiedosto.

F-Secure Online Virus Scanner -palvelussa voit tarkistaa onko PC-koneellesi päässyt virus. Virusten tarttumista koneellesi tämä ei kuitenkaan estä.

Avast! -virustorjuntaohjelmisto on kotikäyttöön tarkoitettu ilmainen virustorjuntaohjelmisto, jonka käyttöä Netplaza suosittelee.

Haittaohjelmat

Haittaohjelmat (malware) ovat tietokoneelle asentuvia ohjelmia, jotka yleensä lähettävät tietoja Internetiin tai hidastavat tietokoneen toimintaa. Tyypillisesti haittaohjelmat leviävät www-sivujen ja sähköpostin kautta.

Haittaohjelmat vaativat yleensä käyttäjän aktiivisen hyväksynnän asentuakseen ja aktivoituakseen. Paras tapa suojautua haittaohjelmia vastaan on välttää käymistä epäilyttävillä www-sivuilla ja olla kilkkailematta epäilyttäviä mainosbannereita. Haittaohjelman asentuminen ilmenee yleensä koneen hidastumisena ja selainikkunoiden avautumisena itsestään.

Haittaohjelmien poistoon tarvitaan erillinen ohjelma.  Esimerkiksi Microsoftin ja Lavasoftin Ad-Aware -poisto-ohjelmat ovat ilmaisia henkilökohtaisessa käytössä.

Palomuuri

Palomuurin tehtävänä on suojata tietokone ulkoisilta, tietoverkon kautta tulevilta, hyökkäyksiltä. Palomuurin avulla voidaan määritellä, mikä tietoliikenne on sallittua ja mikä kiellettyä. Näin voidaan suojata oman verkon laitteet ulkopuolelta tulevilta, mahdollisesti vihamielisiltä ja tietoverkkoa kuorimittavilta yhteydenotoilta. Suosittelemme asentamaan tietokoneelle henkilökohtaisen palomuurin.

Voit käyttää käyttöjärjestelmän mukana tulevaa palomuuria tai hankkia erillisen palomuurin, jonka säätömahdolllisuudet ovat yleensä laajemmat. Esimerkki ilmaisesta palomuurista on ZoneAlarm.

Palomuuri ei suojaa tietokonetta viruksilta eikä haittaohjelmilta.

Tietojen kalastelu

Tietojen kalastelu on tietoturvaloukkaus. Lue tarkemmin ohjeestamme Tietojen kalastelu, kuinka tietojen kalastelulta voi suojautua tai mitä tehdä, jos joudut tietojen kalasteluyrityksen kohteeksi.

Roskaposti

Roskapostilla tarkoitetaan sähköpostia, joka on lähetetty suurelle määrälle vastaanottajia, ja jolle ei ole saatu vastaanottajan lupaa.

Suurin osa roskapostista on englanninkielistä ja lähettäjän osoitetiedot ovat yleensä väärennettyjä. Joidenkin arvioiden mukaan maailman sähköpostista peräti 90% on roskapostia.

Roskapostilta voi suojautua helposti siten, että luovuttaa harkiten sähköpostiosoitettaan keskustelupalstoille, www-sivuille tai kyselyihin.

Netplazan tarjoamassa sähköpostipalvelussa on käytössä alan nykyaikaisimmat ja kattavimmat roskapostin suodatukset ja virustorjunta. Netplazan asiakkaana sinulle ei siis pitäisi tulla roskaposteja juuri lainkaan.

Jos sähköpostiosoitteeseen kuitenkin tulee jo roskapostia, on sähköpostiohjelman roskaposti-suodatin helpoin tapa torjua ei-toivotut viestit. Esimerkiksi ilmaisessa Thunderbird-sähköpostiohjelmassa on hyväksi osoittautunut oppiva roskapostin suodatin.

Palvelunumeromme

Vaihde
08 2370 6700
info@netplaza.fi

Yritystuki
08 2370 6720
tuki@netplaza.fi

Yritysmyynti
08 2370 6760
myynti@netplaza.fi

Kuituverkkojen asiakastuki
09 6829 6010
kuituverkot@netplaza.fi

Talonettituki
09 6829 6020
tuki@talonetti.fi

Avoinna:
Arkisin 09:00 – 18:00
Lauantaisin 12:00 – 16:00

Puhelun hinta:
Normaali matkapuhelin- tai paikallisverkkomaksu.
(sis. ALV)