Netplazan Australian kirjeenvaihtajan kuulumiset, osa 1: etätöissä maailman toisella puolen

Julkaistu 04/marraskuu/2019 - 11:30

G’day, ja mukavaa loppusyksyä koto-Suomeen!

Muutin perheeni kanssa tänne kauas Australian Melbourneen syyskuussa ja bloggailen täältä käsin muutaman kuukauden välein Netplazan eteläisen pallonpuoliskon kirjeenvaihtajana. Vaikka muutimmekin tänne, teen edelleen töitä netplazalaisena työskennellen osa-aikaisesti ilta-aikaan.

Arki kuluu tätä nykyä kahden ala-asteikäisen poikani kotiopena, mutta lapset ovat edelleen entisen Oulun koulunsa oppilaita. Saman tyyppinen etätyöskentely onnistui siis heidänkin ”työnantajansa” kanssa! Suomeen meillä on aikomus palailla ensi vuoden kesällä, eli tämän pysyvämmin emme ole tänne kuitenkaan jäämässä.

Muutimme Melbourneen genetiikan alan yliopistotutkijana työskentelevän vaimoni töiden perässä. Vaimoni työpaikka on Prahranin kaupunginosassa Melbournen ydinkeskustan liepeillä, jonka lähellä asuntommekin sijaitsee. Asunnoltamme on vain muutama kortteli kasvitieteelliseen puutarhaan, ja käymme siellä usein käveleskelemässä ja rauhoittumassa luonnon parissa. Yarra-joen varressa on myös mahtavat ulkoilureitit, ja Melbourne onkin kunnostautunut pyöräilykaupunkina, kuten Oulukin.

Kävelyllä Melbournen kasvitieteellisessä puutarhassa

Kuva: Perheen kanssa lenkillä kasvitieteellisessä puutarhassa.

Ensimmäinen kuukausi täällä on mennyt todella mukavasti. Etätyöskentelykin sujuu VPN:ää (Virtual Private Networkia) käyttäen, kun saimme asuntoomme Internet-yhteyden. Kun yhteydet toimivat, niin työnteko onnistuu siinä missä Suomessakin.

Laajakaistayhteyksien puolesta tilanne on täällä Australiassa hieman erilainen kuin Suomessa. Täällä suositaan yleisesti langattomia laajakaistayhteyksiä, ja nopeiden kiinteiden yhteyksien saatavuus onkin paikka paikoin heikonlaista. Maailmanlaajuisten laajakaistaselvitysten mukaan Australia kuuluukin langattomissa laajakaistayhteyksissä yleensä viiden nopeimman maan joukkoon, ollen kiinteissä laajakaistayhteyksissä yleensä sijoilla 50-60. Toisaalta, Suomi on mobiililaajakaistaliittymien nopeuksissa tällä hetkellä sijalla 26, ja kiinteissä laajakaistaliittymissä noin neljänneksikymmeneksi nopein maa (Speedtest Global Index 2019).

Lisäksi mielenkiintoinen ero Suomen laajakaistaliittymiin on se, että täällä kiinteissäkin laajakaistaliittymissä on yleensä kuukausikohtainen liikennemäärä (esim. 100 tai 200 Gt), jonka ylimenevästä osuudesta laskutetaan erikseen. Suomessahan kuukausikohtaisia liikennemääriä on yleensä vain mobiililiittymissä, ei niinkään kodin laajakaistoissa. Tämä johtunee Australian kaukaisesta sijainnista maantieteellisesti, ja mannertenvälisestä transit-liikenteestä.

Kevät on alkanut pikkuhiljaa kolkuttelemaan. Eilen lämpötila kohosi korkeimmillaan 35 asteeseen, mutta ilmankosteus ei ole onneksi niin korkea, että ilma tuntuisi liian tukalalta ulkoilla tai hölkkäillä. Melbournen säätilahan saattaa muuttua hetkessä täysin erilaiseksi, kun tuuli alkaa puhaltamaan sisämaalta päin. Melbournesta sanotaankin, että täällä on ”five seasons in one day”. Itse suomalaisena olen tottunut vaan neljään vuodenaikaan, eli luultavasti aika näyttää, mikä se viides vuodenaika oikein on! 🙂

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää