Netplazan Australian kirjeenvaihtajan kuulumiset, osa 2: joulun viettoa keskikesällä

Julkaistu 18/joulukuu/2019 - 14:40

Netplazan virallinen Australian kirjeenvaihtaja, verkkoasiantuntija Matti Honkala kertoo toisessa matkaraportissaan, kuinka etätyö maailman toiselta puolelta on lähtenyt sujumaan ja millaista on viettää joulua keskellä kesähelteitä. Pääset lukemaan Matin ensimmäisen matkaraportin täältä.

Hei!

Olemme asuneet täällä nyt kolme kuukautta, ja etätyöjärjestely on toiminut todella hienosti. Koska aikaero Suomeen on talviajan kanssa yhdeksän tuntia, oman muutaman tunnin päivittäisen työnteon olen ajoittanut Suomen aamupäivään, jolloin täällä on aikainen ilta. Työviestintä on toiminut sisäisiä kanavia, kuten firman yhteistä chattia ja Office-työkaluja, käyttäen todella vaivattomasti. Viestintä- ja muutospäällikkömme Minna kerran totesikin videoneuvottelun aikana, että ei näytä olevan eroa, istuuko kollega Oulussa tai Melbournessa, kun videopuhelut toimivat lähes reaaliaikaisesti ilman monen sekunnin viivettä, vaikka etäisyyttä onkin yli 15000 kilometriä.

Myös täällä lämpimässä Australiassa on pikkuhiljaa alkanut joulunodotus! Tänään lämpötila nousi 39 asteeseen ja ylihuomenna elohopean pitäisi kohota neljänkymmenen toiselle puolelle.

Itsenäisyyspäivän tienoilla teimme road tripin pääkaupunkiin Canberraan, joka monien mukaan on Australian eurooppalaisin kaupunki. Canberra tuntuikin mataline rakennuksineen Melbournen pilvenpiirtäjiin verrattuna tutun kotoisalta ja liikennemäärältään mukavan rauhalliselta.

Hieman pelottavan säväyksen Canberran matkaamme antoi New South Walesin pensaspalojen savujen kantautuminen kaupungin keskustaan. Pensaspalojen keskus oli Canberran keskustasta noin 60 kilometrin päässä, ja kun tuuli kääntyi, pensaspalojen savut kulkeutuivat suoraan kaupunkiin. Savuinen, kuuma ja pimeä kaupungin keskusta tuntuikin iltaisin kuin suoraan jostain elokuvan maailmanlopun kohtauksesta.

Canberran automatkan mieleenpainuvin – ja jouluisin – tapahtuma oli auton töytäisemän papukaijan pelastaminen. Olimme päiväkävelyllä helteisessä Canberrassa, kun huomasimme tokkurassa olevan papukaijan seisoskelemassa keskellä autotietä. Muutama auto ehtikin ajaa linnun ylitse, mutta onneksi siten, että renkaat eivät osuneet lintuparkaan. Saimme linnun pelastettua tieltä, ja veimme sen lähellä olevalle eläinlääkäriasemalle, joka otti tokkuraisen papukaijan hoitoonsa. Viimeisimmän tiedon mukaan lintu selvisi koettelemuksista hengissä ja vammoitta, ja se palautetaan takaisin löytöpaikalle. Useat papukaijathan ovat yksiavioisia, ja toivoimmekin, että potilaalla olisi ollut vielä puoliso odottelemassa lähistöllä.

Kuva: Lorikeet-papukaija Canberran kasvitieteellisestä puutarhasta. Pelastamamme yksilö oli tosin erilainen (kuningaspapukaijanaaras).

Viime viikonloppuna osallistuimme perheemme kanssa Melbournen Suomi-Seuran perinteiseen suomalaiseen joulujuhlaan, joka veikin mielen mukavasti koto-Suomeen, vaikka ilma ei ollutkaan talvinen. Oli todella virkistävää kuulla perinteisiä suomalaisia joululauluja, ja varsinkin ”Onkos tullut kesä nyt talven keskelle” -kappale tuntuikin sopivan tämänvuotiseen jouluun kivasti.

Täällä kaukana paikalliset joulutraditiot eroavatkin aika lailla perinteisistä eurooppalaisista perinteistä. Perinteitä on toki säilytettykin, mutta monet ovat muuttaneet muotoaan sopimaan paremmin paikalliseen keskikesän kuumuuteen. Monet koristelevat talojaan näyttävästi ja joskus jopa autojaankin pehmeillä ”poronsarvilla”. Täällä joulun juhlimisen kohokohta on joulupäivä jouluruokineen ja lahjoineen. Perinteisen joulukinkun sijaan täällä Victorian osavaltiossa syödään yleensä äyriäisiä, erilaisia lihoja ja salaatteja. Jouluperinteisiin kuuluukin jouluaamun ”prawn run”, eli joku perheenjäsen lähtee aikaisin aamulla ostamaan äyriäisiä jouluruokaa varten.

Monissa perheissä tapaninpäivän perinteisiin kuuluu grillijuhla joko takapihalla sukulaisten kesken, tai vaikka naapuruston yhteisten grillijuhlien järjestäminen tien varressa. Me saamme sukulaisia Suomesta vierailulle joulun ajaksi, joten meillä joulua vietetään läheisten kanssa rauhallisissa merkeissä perinteisten suomalaisten tapojen mukaisesti.

Rauhallista joulua sinne talven keskelle ja oikein mukavaa uutta vuotta!

P.S. Artikkelin kansikuva on otettu Canberran Telstra-tornista. Takana näkyvät vuoret ovat pensaspalojen savun peitossa.

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää