Netplazan Australian kirjeenvaihtajan kuulumiset, osa 3: kotiinlähdön aika

Julkaistu 30/maaliskuu/2020 - 17:02

Netplazan virallinen Australian kirjeenvaihtaja, verkkoasiantuntija Matti Honkala kertoo kolmannessa ja viimeisessä matkaraportissaan, miten koronavirusepidemia vaikuttaa toisella puolen maailmaa olevan etätyöntekijän arkeen. Lue myös Matin ensimmäinen ja toinen matkaraportti blogissamme.

Alkusyksyiset terveiset Melbournesta!

Täällä pallon toisella puolella on alkanut ilma jo hieman viilentyä, ja alkavan syksyn merkkejä on muutenkin havaittavissa. Lehdet ovat alkaneet hieman kellastumaan, ja ihmisillä näkyykin jo talvisempaa vaatetusta katukuvassa.

Saimme Suomen hiihtolomaviikon aikoihin vieraita Suomesta, ja teimme porukalla lyhyen lomamatkan Great Ocean Roadin suuntaan Port Campbelliin ja Lorneen. Matkalla ihastelimme kahtatoista apostolia, eli jättimäisiä rannikolla olevia kivimuodostelmia (yllä olevassa kuvassa), sekä vapaita koaloita Kennett Riverin pikkukaupungissa. Lornessa yövyimme telttahotellissa, jossa oli mahtavaa heräillä aamuvarhaisella lintujen lauluun ja muihin luonnon ääniin.

Kuva: Vapaa koala Kennett Riverin kaupungissa

Great Ocean Roadin matka näyttäisikin näillä näkymin jäävän meidän koko Australiassa olemisen ajan viimeiseksi pidemmäksi reissuksi, koska koronaviruksen takia Suomen ulkoministeriö tahtoo ulkomailla olevat kansalaisensa nopealla aikataululla takaisin Suomeen. Alun perin meidän olisi pitänyt olla täällä Melbournessa noin vuoden verran, mutta aikataulu typistyisikin nyt vain noin puoleen vuoteen maailmanlaajuisen pandemian johdosta.

Koronaviruksen leviämistä rajoitetaan ympäri maailman mm. etätöitä tekemällä. Suomeen takaisinmuuton jälkeenhän minun päivittäinen työskentelyni säilyy melko lailla samanlaisena, koska olen ollut etätöissä Ouluun jo viimeisen puolen vuoden ajan. Kahden viikon karanteeni tosin saattaa osoittautua pitkäksi, koska sukulaisia ja kavereita ei päästä tapaamaan heti kotiinpaluun jälkeen. Lasten syntymäpäiväjuhlatkin on järkevää siirtää tältä keväältä myöhempänä ajankohtana pidettäväksi.

Etätyöskentely on itselläni onnistunut puolen vuoden ajan täältä maapallon toiselta reunalta yllättävänkin hyvin, enkä ole huomannut muutoksia työtehoon liittyen. Tärkeintä on kiinnittää huomiota työergonomiaan ja yrittää jaloitella tai venytellä silloin tällöin. Kahvitaukojakin on hyvä pitää, kuten toimistolla työskennellessä. Internet-yhteyden toimintavarmuus on hyvin tärkeässä osassa etätöiden sujumiselle, ja tuntuukin, että paikallisen operaattorin 4G-mobiililaajakaistayhteyden jatkuva nopeudenvaihtelu on aiheuttanut itselleni eniten harmaita hiuksia esim. etäpalaverien kanssa, varsinkin viime viikon aikana.

Kuten täällä Australiassa, Suomessakin operaattorit ovat ilmoittaneet kasvaneesta dataliikenteestä koronaviruksen lisäämästä etätyöskentelystä johtuen. Elisan suositushan olisi käyttää kotona wifi-yhteyttä mobiililaajakaistan sijaan, koska matkapuhelinverkoissa puhepalvelun liikennettä priorisoidaan dataliikenteen edelle, joka aiheuttaa juuri mainitsemaani mobiililaajakaistayhteyksien nopeudenvaihtelua. Suomeen päästyämme voimme onneksi nauttia vakaasta ja nopeasta Internet-yhteydestä by Netplaza! 🙂

Näin taaksepäin miettien, koen että perheellämme on ollut todella tapahtumarikas puolivuotinen takana pensaspaloineen, tomupilvineen ja koronaviruksineen. Australiasta jäämme kaipaamaan mahtavaa luontoa, ystäviä, hienoa ilmastoa ja Melbournen rentoa, kansainvälistä ilmapiiriä.

Näihin loppusanoihin lopettelen tämän Australian kirjeenvaihtajan pestini. Catch you later!

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää