Nettiyhteys poikki ja liiketoiminta seis? – Turvaa jatkuvuus varayhteyden avulla

Julkaistu 19/marraskuu/2019 - 11:23

Kuvitellaan, että yrityksesi nettiyhteys katkeaisi: pystyisivätkö työntekijänne työskentelemään vai pitäisikö heidät lähettää kotiin? Olisiko toiminnanohjausjärjestelmänne automaattisesti pois pelistä ja siirtyisittekö tekemään tilauksia, varauksia ja kirjanpitoa kynää ja paperia käyttäen? Kuinka kalliiksi toimimaton yhteys tulisi tunnin, yhden iltapäivän tai kokonaisen vuorokauden aikana?

Mikä on varayhteys ja mihin sitä tarvitaan?

Aina voi tulla eteen odottamattomia tilanteita, jotka saattavat häiritä yrityksen tietoliikenneyhteyksiä. Kaivinkone toimistorakennuksen- tai hallin ulkopuolella voi kaivaa vahingossa kuitukaapelin poikki tai sähkökatkokset internetyhteyden reitillä voivat aikaansaada yhteyden katkeamisen.

Varayhteys turvaa yrityksen nettiyhteyden silloin, kun varsinainen yhteys ei toimi. Se on suoja, joka minimoi liiketoiminnan keskeytymisen ja siitä aiheutuvat taloudelliset tappiot.

Ominaisuuksiltaan varayhteys voi muistuttaa pääyhteyttä tai se voidaan toteuttaa jollakin toisella teknologialla. Tiivistetysti varayhteydet voidaan jakaa kahteen eri ryhmään, joita ovat:

Mobiilivarayhteydet

Mobiilivarayhteys perustuu langattomaan 3G- tai 4G-yhteyteen, eikä se ole alttiina kaivuutöistä johtuvalle kaapelien katkeamiselle. Mobiiliyhteys ei ole kuitenkaan yhä nopea kuin valokuitu, joten yhteyden nopeuden hidastumisen saattaa huomata käytössä, kun valokuitupääyhteys vaihtuu varayhteydeksi.

Mobiilivarayhteys, jossa on ns. automaattinen fail-over, osaa vaihtaa suoraan langattomaan yhteyteen pääyhteyden katketessa. Tällainen varayhteys yleensä säilyttää asiakkaan tietoliikenneasetukset, jolloin katkoksesta koituva haitta on asiakkaalle hyvin vähäinen.

Yhteys, jossa ei ole fail-overia, on vuorostaan kytkettävä itse päälle, kun vikatilanne pääyhteydessä huomataan. Tämä yhteys ei säilytä asiakkaan IP-osoitteita ja vaatii asiakkaalta aktiivisuutta yhteyksien asetuksien määrittämisessä. 

Karkeasti ottaen automaattisella fail-overilla toimivia mobiilivarayhteyksiä voidaan pitää yritystason ratkaisuina ja ilman fail-overia toimivia ns. kuluttajatason yhteyksinä.

Kiinteät varayhteydet

Kiinteä varayhteys voidaan toteuttaa joko kupari- tai valokuituyhteytenä. Tällöin pääyhteys tulee valokuitua pitkin ja varayhteys toteutetaan joko valokuidulla tai vanhalla kuparitekniikalla (ADSL/VDSL/G.SHDSL). Kiinteiden yhteyksien osalta varayhteys voidaan toteuttaa esimerkiksi näin:

  • Varayhteys kulkee omaa reittiä pitkin samaan keskukseen kuin pääyhteys ja jatkaa sieltä matkaa internettiin. Varayhteys aktivoituu vasta sitten kun pääyhteys katkeaa. (Kuvassa vaihtoehto Kiinteä varayhteys 1.)
  • Kahdennetussa kuituyhteydessä asiakkaalle tulee kaksi valokuituyhteyttä omia reittejä pitkin eri keskuksien kautta. Tällöin molemmat yhteydet ovat koko ajan aktiivisia, mikä tarkoittaa sitä, että yhteys ei pääse hetkeksikään katkeamaan edes yhteyden vaihdon aikana. (Kuvassa vaihtoehto Kiinteä varayhteys 2, ns. kahdennettu kuituyhteys.)

Kiinteät varayhteydet voidaan toteuttaa useammalla eri tavalla riippuen siitä, millaista turvaa ja kuinka vaivatonta ratkaisua asiakas toivoo. Kysy meiltä, millainen toteutus olisi kustannustehokkain ja hyödyllisin juuri teille.

Kiinnostuitko aiheesta?

Lue asiakkaamme Nestor Cablesin asiakastarina aiheeseen liittyen.

Netplaza tuottaa yhteydet jo yli tuhannelle tyytyväiselle yritysasiakkaalle ympäri Suomen. Meillä on osaamista myös erityisen kriittisten yhteyksien suunnitteluun ja toteutukseen. Ethän anna vahingon tapahtua, soita yritysmyyntimme asiantuntijoille nyt! Tavoitat heidät numerosta 08 2370 6760.

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää