Onko 5G pelkkä muhkea kupla?

Julkaistu 03/marraskuu/2015 - 09:57

5G tuntuu olevan tällä hetkellä yksi suurimmista puheenaiheista ja hypetyksen kohteista. Maailmaa syleilevissä puheissa luvataan, että tiedonsiirtonopeus jopa tuhatkertaistuu nykyisestä, eikä verkot enää tukkeudu. Kuulijat saavat helposti mielikuvan siitä, että 5G tulee ja ratkaisee kaikki ongelmat, joita nettiyhteyksiin liittyy.

Hypetyksen keskellä jää usein kertomatta se, että 5G on suunniteltu kaupunkien keskustoihin ja sisätiloihin. 5G:tä ei ole edes tarkoitettu rakennettavaksi jokaiseen tukiasemaan eli supernopeista yhteyksistä on turha haaveilla kaupunkien reunoilla ja haja-asutusalueilla.

5G on siis teknologia, jolla yhdistetään useita eri olemassa olevia verkkoteknologioita. Se ei itsessään tuo juurikaan uutta. Se ei myöskään tarkoita sitä, että tutkijat olisivat keksineet uuden taajuuksien Eldoradon, jonka avulla kaistaa saa loputtomasti minne tahansa.

Uudella teknologialla saadaan kyllä lisää tiedonsiirtokapasiteettia, jos otetaan käyttöön uusia, korkeampia radiotaajuuksia, mutta vastaavasti signaalin kantama lyhenee sitä mukaa, mitä korkeampaa taajuutta käytetään.

5G ei siis tule ratkaisemaan tiedonsiirto-ongelmia, eikä kallista vaakaa kiinteiden valokuituyhteyksien ja mobiiliratkaisujen välillä ainakaan enempää mobiilin puolelle, sillä koteihin tuleva 5G tarvitsee kiinteän tiedonsiirtoyhteyden verkkoon ja riittävän nopean sellaisen saa vain valokuidun kautta.

Tommi Linna,
Netplaza Oy

Uudet kirjoitukset: Blogi

Pysähtyykö liiketoimintasi, jos nettiyhteytesi katkeaa? Varayhteys tuo turvaa ja jatkuvuutta yrityksen toimintaan silloin, kun pääyhteys syystä tai toisesta katkeaa

Nettiyhteys poikki ja liiketoiminta seis? – Turvaa jatkuvuus varayhteyden avulla

Kuvitellaan, että yrityksesi nettiyhteys katkeaisi: pystyisivätkö työntekijänne työskentelemään vai...

Lue lisää
Olemme listanneet blogiimme 5 tyypillistä nettiyhteyksiin liittyvää harhaluuloa, jotka saattavat olla yritysten esteenä sopivaa liittymää valitessa.

5 tyypillistä harhaluuloa yritysten nettiliittymistä

Toimiva nettiyhteys on nykyaikaisen yrityksen elinehto, sillä kaikki toiminnot ovat riippuvaisia hyvästä...

Lue lisää
Näkymiä Federation Squaren lähistöltä Australian Melbournessa

Netplazan Australian kirjeenvaihtajan kuulumiset, osa 1: etätöissä maailman toisella puolen

G’day, ja mukavaa loppusyksyä koto-Suomeen! Muutin perheeni kanssa tänne kauas Australian Melbourneen...

Lue lisää