Onko avoin verkko aidosti avoin?

Julkaistu 06/huhtikuu/2017 - 09:56

Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen. Helposti voikin nimittäin käydä päin vastoin eli valinnanvara verkossa vähenee, hinnat nousevat ja liittyvien asiakkaiden määrä pieneneekin.

Suomessa avoimen verkon eli open access -verkon kohdalla puhutaan virheellisesti niin sanotusta Ruotsin mallista, jossa verkko jaetaan kolmeen kerrokseen (3-layer model), jossa alinta tasoa, passivista infratruktuuria edustaa, verkon omistaja. Verkon omistaja on yleensä paikallinen verkkoyhtiö. Keskimmäinen kerros, niin sanottu aktiiviverkon toimija puolestaan huolehtii verkon aktiivilaitteista, laitetiloista, sähköistä, liittyntäyhteyksistä ja niin edelleen. Kolmannen kerroksen muodostavat palveluntarjoajat, jotka kilpailevat erilaisilla palvelupaketeilla ja hinnoilla.

Virheellisesti siksi, että Ruotisissa verkon omistajat pitävät huolen siitä, että passiiviverkon toimijoita voi olla useita. Suomessa näin ei useinkaan oleva vaan verkko-operaattori saa verkon palvelujen tuottamiseen monopolin. Väärän mielikuvan luominen voi toki olla myös tarkoituksellista ja siltä osin harhaanjohtavaa markkinointia.

verkon-3-layer-model

Vielä vaarallisemmaksi tilanne muodostuu, jos verkkoa rakennettaessa uskotaan sinisilmäisesti myyntimiesten puheita ja liitetään oma verkko vain yhden toimijan verkkoon, käytetään samoja laitetiloja (mikä joissain tapauksissa voi olla järkevääkin, mutta asian kanssa pitää olla tarkkana)

Jo kuva kertoo hyvin, että puhe avoimesta verkosta voi olla puppua. Aktiivikerroksesta huolehtiva verkko-operaattori nimittäin asemoi itsensä  ”avoimessa” toimintamallissa tosiasiallisesti monopoliasemaan verkon käytön suhteen. Muut toimijat voivat tarjota palvelujaan vain monipolitoimijan määrittämillä ehdoilla ja hinnoilla.

suhteessa verkon käyttöön ja kilpail

 

  • pääseekö muut toimijat
  • mikä loppuasiakashinta
  • mikä on verkkoyhtiöiden oma osuus rahasta?
  • Riski – tuottosuhde

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää