Prosentit paukkuu, digitalisaatio etenee ja datan siirto natisee – Suomi on digitalisaation prosenttikerholainen

Julkaistu 23/heinäkuu/2018 - 09:14

Aina on hyvä aloittaa kliseellä, jonka jokainen lukija jo tietää ja se nostaa kierroksia: Digitalisaatio valtaa meidän jokaisen arkipäivää vauhdikkaasti. Tiesitkö muuten, että vain 1% kaikesta mikä voidaan muuttaa bittimuotoon on jo muutettu ja liitetty tietoverkkoon? Tämä tarkoittaa siis sitä, että olemme vasta digitalisaation alussa ja loput 99%:ia maailmamme muutoksesta tulee tapahtumaan yhä kiihtyvällä vauhdilla.

Arjen elämisessä & olemisessa tämä tarkoittaa sitä, että ei vain ihmisiltä vaan myös infrastruktuurilta edellytetään yhä enemmän ja enemmän – urheilukisojen henkeä väljästi mukaillen siis nopeammin, paremmin, enemmän. Se mikä riitti vielä eilen, ei riitä enää tänään eikä se varsinkaan anna edes osallistumisoikeutta huomisen maailmaan bittien sinkoilessa suuntaan eli toiseen. Yhä moninaisemmat ja toivottavasti myös älykkäämmätkin ratkaisut yhdistetään samoihin datan valtaväyliin joita käytämme mm. pelien pelaamiseen. Tämä aiheuttaa jo nyt ruuhkaisuutta esimerkiksi langattomissa tiedonsiirroissa, ne joilla sattuu kotona asustelemaan pelimaailmaan hurahtaneita (viime aikointa Fortnite) todistavat joka viikonloppuisia kiroilukohtauksia jossa nyky-suomen kielen pilkun korvikkeiden välistä voit kuulla tälle ajalle tärkeitä avainsanoja kuten ”tämä netti… lagittaa… ei voi pelata… menee hermot…” ja niin edelleen – loput tiedätkin jo ja voit täytellä lauseet kokemusmaailmasi mukaisesti.

Valtiovallan vastine

Kuin tilauksesta Helsingin Sanomat (https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005734656.html) pohtii 27.6.2018 julkaistussa artikkelissaan, pitäisikö loppukäyttäjän toimia langattoman vai kiinteän yhteyden kautta. Nopeasti oikaistuna tilanne jää avoimeksi eli loppukäyttäjän päätettäväksi, mutta lienee aiheellista todeta että molempi parempi ja riippuen etenkin tarpeesta sekä käyttöpaikasta. Kiinteällä yhteydellä (esim. valokuitu + reititin) on kiinteän paikan ratkaisuna itsestään selvyys, langaton versio toimii liikuttaessa. Luvattu tiedonsiirron nopeus kiinteässä verkossa on aina viestityn mukainen ja se on tarvittaessa helposti päivitettävissä kokoa suurempaan versioon.

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) valmisteleman ja parhaillaan lausuntokierroksella olevan digitaalisen infrastruktuurin strategian (https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM064:00/2017) tulee vastata globaaleihin kehityssuuntiin, kuten lisätty todellisuus, esineiden internet, automaatio, tekoäly, digitalisaatio ja koneidenvälinen viestintä. Laadukkaat ja toimintavarmat laajakaistaverkot muodostavat alustan näille palveluille sekä uusille innovaatioille. Riskinä on, että nykyinen verkkojen kehitys ei riitä varmistamaan tulevaisuuden palveluja riittävän kattavasti ja jopa 1.000.000 suomalaista jää ilman toimivaa nettiyhteyttä.

Ja kuinka Netplaza vastaa haasteeseen yhdessä Cinian kanssa

Siksipä Netplaza kiihdytää kasvuaan Cinian tuella ja samalla julistaa jokaisella suomalaisella olevan oikeus toimivaan internet-yhteyteen viimeistään vuoteen 2025 mennessä. Kesäkuussa toteutunut, tuore yrityskauppa antaa Netplazalle huomattavasti leveämmät hartiat saavuttaa uusia maantieteellisiä alueita ratkaisulleen ja tarjota mm. Suomen parhaaksi kehuttua asiakaspalvelua myös muillekin kuin Pohjois-Pohjanmaan alueella oleville asiakkaille. Toki unohtamatta koko asian pihviä, nopeita ja toimivia yhteyksiä joita me kaikki tarvitsemme jo tänään enemmän kuin ennen matkallamme kohti sen lopun 99%:n digitalisaation mahdollistamista.

Mika Hyvönen

Markkinointi

Netplaza Oy

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää