Valokuidulla kirjoitetaan myös menestystarinoita: vastine Ylen MOT-ohjelmaan

Julkaistu 12/marraskuu/2018 - 17:24

Netplazan toimitusjohtaja Tommi Linna haluaa nostaa esille niitä onnistumisia, joita Ylen MOT -ohjelma ei nosta esille kertoessaan Laajakaista kaikille -hankkeesta Suomessa.

Hankasalmi nostettiin Ylen MOT-ohjelmassa esimerkkikunnaksi, jossa jättäydyttiin Laajakaista kaikille -hankkeen ulkopuolelle ja jossa kaikki tietoliikenneyhteydet ovat tällä hetkellä langattomia.

Osa kuntalaisista kertoo mobiiliyhteyksien toimivan, mutta yhtä moni kertoo niiden temppuilevan: välillä pätkii vähän ja välillä toimii jopa huonosti.

Millaista yhteiskuntaa rakentaisimme, jos tyytyisimme siihen, että välillä sähköä saadaan sen verran kun tarvitaan, mutta välillä laitteet hyytyvät virran puutteeseen? Mikä olisi huoltovarmuus jos veden tai lämmön tuloon ei voisi luottaa?

MOT ohjelmassa esitetään, että liikenne mobiiliverkossa on kasvussa. Käytettävän datan määrä kasvaa eksponentiaalisesti vuosi vuodelta. Mobiiliverkon liikennemääriin se vaikuttaa erityisesti siksi, että varteenotettavia vaihtoehtoja kiinteistä valokuituliittymistä on toistaiseksi tarjolla harvalle suomalaiselle: vain joka neljännelle.

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että huippunopea tietoliikenneyhteys korreloi suoraan tuottavuuteen, bruttokansantuotteeseen: 10% lisäys huippunopeiden laajakaistojen käytössä kasvattaa BKT:tä 1,35 – 1,5%. Mikä on siis investoimatta jättämisen kustannus, kun tehokasta työaikaa palaa monessa kunnassa tietoliikenneyhteyden kanssa taistelemiseen?

MOT-ohjelma antaa ymmärtää, että Suomen tai kuntien panostus valokuituverkon rakentamiseen olisi poikkeuksellisen laajamittainen. Vuonna 2017 Suomessa tehtiin investointeja televerkkoihin 89 euroa asukasta kohden – vastaava luku Ruotsissa oli 170 euroa: muun muassa Norrbottenin alueella sote-palveluissa hyödynnetään kattavan valokuituverkon mahdollistamana lääkäreiden ja hoitajien etäkonsultaatioita videoteitse. Jokainen etätapaaminen säästää niin aikaa, matkustuskustannuksia kuin ympäristöämme.

Kotimaassa LähiTapiola-ryhmä on tutkinut etälääketieteen säästöpotentiaalia ja tulos on vaikuttava: kunnat voisivat saavuttaa helposti etälääkärien avulla jopa kymmenien miljoonien säästön. Yli 32 000 tapauksen otannassa kustannussäästöt olivat parhaimmillaan jopa 56% (Talouselämä 12.10., https://www.talouselama.fi/uutiset/lahitapiola-pilotoi-etalaakari-tuo-hurjat-saastot-mutta-elintapamuutoksista-ei-suomalaiselle-kannata-verkossa-puhua/e417a510-e648-31ef-a839-262563aed6ec)
Voidaankin sanoa, että kansainvälisessä vertailussa Suomen halu investoida tulevaisuuden kannalta kriittiseen digi-infraan on tähän saakka ollut hyvin vaatimaton – globaalia kilpailukykyä ajatellen jopa huolestuttavan pieni.

Ohjelmassa nousee esille useaan otteeseen väite, että valokuituhankkeet ovat ongelmissa, sillä nopeiden liittymien kysyntä on ollut heikkoa. Netplazan asiakkaina on seutuverkkoja, jotka ovat alueellaan päässeet jopa 80% valokuitupeittoon. Onko kysyntä heikkoa vai onko markkinointi ja myynti epäonnistuneet? Onko kuluttajalle saatu riittävän vakuuttavasti esitettyä, miten arki muuttuu investoimalla yhteyteen, jonka luotettavuus ei heittele jokaisen käyttökerran myötä? Kokemustemme perusteella juuri tässä on epäonnistuttu monissa tapauksissa pahoin.

Tuetuilla ja ilman tukea rakennetuilla valokuituliittymillä on saatu tuettua monen suomalaisen yrityksen, työntekijän, perheen ja kuntalaisen toimintaa: valokuitu on mahdollistanut uuden liiketoiminnan synnyn tai olemassaolevan kehittämisen, se on mahdollistanut paikkariippumattoman työntekemisen, palvelujen käytön ja asioinnin kotoa käsin sekä digitaaliseen yhteiskuntaan osallistumisen. Moni seutuverkkotoimija on sitkeällä ja pitkäjänteisellä työllä saanut kehitettyä kotikuntansa tai jopa maakunnan elinvoimaa ja vetovoimaa, se on saanut hyvillä yhteyksillä lisättyä syrjäseutujen pitovoimaa ja se on tuonut kortensa Suomen digikilpailukyvyn rakentamiseen.

Kolikolla on kaksi puolta: MOT kertoi niistä toisen. Netplazan ja Cinian yhteistyön tavoitteena on luoda maa- ja merikaapelien avulla Suomesta globaali solmukohta, joka mahdollistaa data- ja kompetenssikeskusten sijoittumisen juuri Suomeen. Mikäli emme satsaa infraan, moni jätti valitsee toimipaikkansa Suomen ulkopuolelta. Hyvät yhteydet mahdollistavat myös suomalaisten yritysten ja suomalaisten toimimisen, työnteon ja asumisen haluamillaan paikkakunnilla.

Tervetuloa kertomaan kanssamme toisenlaista tarinaa valokuitu-Suomesta.

Tommi Linna
Toimitusjohtaja
Netplaza Oy

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää