Valokuitu tarvitaan myös kodeissa – nyt rakennetaan vain kerrostaloja

Julkaistu 08/marraskuu/2017 - 17:11

Viestintäviraston julkaisema tuore markkinatutkimus kertoo kylmäävällä tavalla sen, minkä alaa läheltä seuraavat ovat tienneet jo pitkään. Valokuituverkon rakentaminen keskittyy lähes täysin isojen kaupunkien keskustoihin ja asuinlähiöissä rivi- ja kerrostaloihin. Valokuitu tarvitaan jokaisessa kodissa.

Reilussa vuodessa Suomessa on rakennettu lähes 100 000 FTTB-liittymää (Fiber To The Building) eli kytketty lähes 100 000 rivi- ja kerrostaloissa asuvaa kotia valokuidun piiriin. Samaan aikaan vanhojen kupariyhteyksien eli DSL-liittymien määrä näyttäisi tippuneen jokseenkin saman verran eli käytännössä operaattori on rakentanut taloyhtiöön valokuidun, jolloin vanha DSL-yhteys on päivitetty parempaan.

Huolestuttavinta tilastossa on vihreän pylvään eli FTTH:n pysyminen käytännössä paikallaan. FTTH (Fiber To The Home) eli valokuitu kotiin/asuntoon tarvitaan, kun esimerkiksi omakoti- tai muissa pientaloissa halutaan saada huippunopea yhteys käyttöön.

Kenen kuuluu rakentaa valokuitu?

Perinteiset operaattorit ovat hyvin haluttomia rakentamaan kiinteitä valokuituyhteyksiä erityisesti vanhojen omakotitaloasukkaiden käyttöön. Kaapeli-TV tuo pientä apua näillä alueilla, mutta lopullista ratkaisua sekään ei tuo. 4G-verkot ovat iltaisin jo pahasti tukossa lähes joka puolella, eikä niihin saada riittävästi kapasiteettia alati kasvavaan tarpeeseen. 5G:n tulemiseen menee vielä liki kymmenen vuotta ja sekin vaatii valokuidun käytännössä joka torppaan.

Ongelma koskee reilua miljoonaa kotitaloutta. Kyse ei siis ole mistään pienestä ongelmasta. Asia on syytä ottaa vakavissaan ja koska kaupalliset toimijat eivät ole halukkaita ratkaisemaan ongelmaa, joko valtion tai kuntien on syytä aloittaa heti toimet koko Suomen kattavan valokuituverkon rakentamiseksi.

Kuvaavaa on, että teknologian mekassa, legendaarisen Piilaakson ytimessä, San Franciscossa kärsitään täsmälleen samasta ongelmasta. Siellä kaupunki onkin päättänyt rakentaa valokuidun jokaiseen kotiin. Jos San Fransisco, maailman teknologian napa, kokee tarvitsevansa valokuidun jokaiseen kotiin, niin sama pätee ihan varmasti myös syrjäiseen koto-Suomeen.

Päättäjät! Jos Suomi haluaa oikeasti pysyä kehityksen kärjessä, ongelma on syytä ottaa vakavasti ja aloittaa pikaisesti toimet vastaavan, koko Suomen kattavan valokuituverkon rakentamiseksi! Perinteisiltä, monopoliaikana asemansa luoneilta operaattoreilta on turha odottaa siihen apuja, siellä päätöksentekoa ohjaa liian voimakkaasti kvartaalitalous.

Esimerkiksi kuntien omille vesi- tai enegiayhtiöille tässä olisi erinomainen mahdollisuus laajentaa liiketoimintaa samalla, kun sähköverkkoa kaivetaan maahan ja samalla parannetaan kuntien elinvoimaisuutta ja asukkaiden viihtyvyyttä merkittävästi. Eikä sovi edelleenkään unohtaa lähiaikoina digitalisaation avulla saavutettavia kustannushyötyjä.

Valokuituverkko on siinäkin mielessä erinomainen investointi, että se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin suoraan rahallisesti, mutta myös välillisinä hyötyinä. Siinä suhteessa se eroaa esimerkiksi koulujen, päiväkotien tai teiden rakentamisesta.

Oletko kiinnostunut?

Mikäli olet rakentamassa uutta valokuituverkkoa ja haluat näkemyksemme siitä millainen on hyvä operaattorikumppani, ota yhteyttä Tommi Linnaan, Jukka-Pekka Kiviojaan tai Jarno Laitiseen.


Tommi Linna
Toimitusjohtaja
Netplaza Oy

Uudet kirjoitukset: Blogi

Netplaza tarjoaa luotettavat konesaliyhteydet ilman kulkua julkisen internetin kautta

Konesaliyhteydet kuntoon

Konesalilla viitataan yleensä halliin tai muuhun laitetilaan, jossa on palvelinlaitteistoa tai vaikkapa...

Lue lisää
Netplazan yhteyksiin vaihtaneen ODL:n tietohallintotiimissä työskentelevät Juha Alila (vas.), Ville Korkee, Jaana Ahoranta, Keijo Kallo ja Kalle Pietilä

ODL vaihtoi kaikki yhteydet Netplazalle

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiössä tarkasteltiin tietoliikenneyhteyksien toimivuutta ja kustannuksia syksyllä...

Lue lisää
Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vasteaika vakuutti RND Worksin

Vantaalainen web- ja mobiilikehityksen sekä tekoälypalveluiden konsultointitalo RND Works valitsi...

Lue lisää