Netplaza

Talonetti-liittymän käyttöönotto

Liittymän tilaaminen ja toimitus

Tee tilaus täyttämällä ensin käyttäjäsopimus. Kytkentä käydään tekemässä kahden viikon sisällä sopimuksen tekemisestä. Kun liittymä on kytketty, saat kytkennästä kuittauksen tekstiviestillä lomakkeessa antamaasi matkapuhelinnumeroon.

Tarvittavat päätelaitteet

Riippuen taloyhtiössä käytetystä tekniikasta, saatat tarvita liittymän käyttöön erillisen päätelaitteen (=modeemi). Kaikissa Talonetti-liittymissä voit halutessasi ottaa liittymän kanssa käyttöön erillisen kytkimen/reitittimen (jakaaksesi yhteyden useammalle koneelle), tai langattoman tukiaseman.

Talonetti Ethernet-liittymä

Liittymä hyödyntää taloyhtiöön tehtyä ATK-yleiskaapelointia. Et tarvitse liittymän käyttöönottoon mitään erillistä päätelaitetta, vaan riittää, että kytket verkkokaapelin asunnon ATK-pistokkeesta suoraan tietokoneen verkkokorttiin.

Huomaathan, että puhelinjohtoa ei voi käyttää Talonetti Ethernet-liittymän kanssa. Oikeanlaisen liittimen tunnistat siitä, että liittimessä on kuparipinnejä 8 kappaletta. Puhelinjohdossa on 2-6. Kaapeli itsessään on myös hieman paksumpi kuin puhelinjohto.

Huom! Monissa yleiskaapeloiduissa taloissa on eteisessä (yleensä sähkökaapin yhteydessä tai vieressä) ns. välijakopiste, jossa liittymä kytketään jakamosta tulevasta liittimestä valittuun atk-pistokkeeseen asunnossa. Jos tällainen kaappi löytyy, varmista, että jakamopistokkeen ja valitun rasian pistokkeen välillä on samanlainen verkkojohto kuin edellä kuvattiin.

Talonetti ADSL-liittymä

Tarvitset Talonetti ADSL-liittymän käyttöönottoon ADSL-päätelaitteen. Lähes kaikki yleisimmät Suomessa myytävät ADSL-päätelaitteet toimivat Talonetin kanssa, mutta voit halutessasi varmistaa, että päätelaite tukee RFC-1483 -protokollaa. Emme suosittele käyttämään Micro.One tai Siemens Speedstream ADSL-päätelaitteita, emmekä tarjoa tukea kyseisten laitteiden käyttäjille. Laitteiden kanssa on ollut joitakin vakavia yhteensopivuus- ja käyttöönotto-ongelmia.

Itse hankimme käyttämämme päätelaitteet Laatumikrosta, joten Oulun alueella asuville voimme suositella päätelaitteen ostamista myös heiltä. Heillä on myynnissä TP-link -merkkisiä päätelaitteita, jotka ovat laadukkaita ja toimivat suoraan asetuksillamme.

Huom! Oulun alueella on paljon liikkeellä vanhoja Cisco LRE -päätelaitteita. Nämä eivät kuitenkaan tue ADSL-tekniikkaa, vaan toimivat ainoastaan käytöstä poistuvissa LRE-tekniikkaan perustuvissa liittymissä, eivätkä siis toimi Talonetti ADSL-liittymissä.

Talonetti VDSL2-liittymä

Tarvitset Talonetti-VDSL2-liittymän käyttöönottoon VDSL2-päätelaitteen. Liittymä toimii myös ADSL-päätelaitteella, mutta täyden yhteysnopeuden saamiseksi tarvitset VDSL2-päätelaitteen.

Kuten Talonetti ADSL-liittymissäkin, Cisco LRE -päätelaitteet eivät toimi VDSL2-tekniikkaan pohjaavissa liittymissä. Myöskään VDSL1-päätelaitteet eivät toimi VDSL2-liittymien kanssa.

Kuten Talonetti ADSL-liittymissäkin, Oulun seudulla asuville voimme suositella päätelaitteen hankkimispaikaksi Laatumikroa Oulun keskustassa, sillä Laatumikro toimittaa VDSL2-päätelaitteet Netplazallekin. Netplazalta hankittuihin VDSL2 -päätelaitteisiin ei tarvitse tehdä muutoksia asetuksiin vaan ne soveltuvat kätettäväksi liittymässä sellaisenaan.