Traficomin Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailun voitto Reisjärven hankkeelle

Julkaistu 30/lokakuu/2019 - 11:06

Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailun ykköspalkinnon on voittanut Reisjärven yhteisrakentamishanke. Paikallinen kuituverkkoyhtiö R-Net, valokuituverkon suunnittelusta ja rakennuttamisesta vastannut Netplaza sekä sähköverkkoyhtiö Elenia rakensivat yhteistyössä valokuituverkkoa ja säävarmaa sähköverkkoa. Koko Reisjärven alueelle rakennettiin valokuituverkko. Samalla säävarman sähköverkon osuus nousi reilusta 10 prosentista yli 90 prosentin. Traficomin yhteisrakentamiskilpailun voittajat julkistettiin tiistaina Helsingissä.

Traficomin yhteisrakentamiskilpailuissa kisattiin kunta- ja yrityssarjassa. Tuomaristo perusteli Reisjärven hankkeen yrityssarjan ykkössijaa huomattavan korkealla yhteisrakentamisprosentilla. Merkittävää hankkeessa on myös se, että yhteisrakentaminen koskee koko kuntaa.

– Voitto tuntuu oikein hyvältä, sillä tässä hankkeessa jokainen rakennusmetri sovitettiin yhteen valokuidun ja sähkön osalta niin pitkälle, kun se on teknisesti mahdollista. Reisjärvellä valokuituverkkoa rakennettiin 190 kilometriä, joissa yhteiskaivantoa sähköverkon kanssa oli 154 kilometriä. Yhteisrakentamisprosentti nousi 82 prosenttiin. Tällaiseen tulokseen päästään vain, kun suunnitelmat sovitetaan yhteen heti alussa, kertoo Netplazan liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala.

Pohjois-Pohjanmaalla on puhuttu Reisjärven ihmeestä. Valokuitupeitto on hankealueilla poikkeuksellisen korkea, alueittain jopa yli 90 prosenttia. Tilausten määrään vaikutti yhteisrakentaminen Elenian kanssa. Sähköyhtiö on tehnyt tiivistä yhteistyötä kuituverkkoyhtiö R-Netin kanssa. Netplazan rooli on ollut johtaa projektia.

– Yhteisrakentamiseen täytyy olla aitoa halu. Tavoitteenamme on tehdä yhteisrakentamista mahdollisimman laajasti teleyhtiöiden, kuntien ja niiden omistamien kuituyhtiöiden, osuuskuntien, kyläyhdistysten ja muiden kumppaneiden kanssa. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun yhdistämme voimat jo hankesuunnitteluvaiheessa. Kaikki hyötyvät. Kustannuksia säästyy ja maat auki otettaessa rakentaminen häiritsee asukkaita vain kerran, toteaa rakennuttamisjohtaja Jarkko Kohtala sähköverkkoyhtiö Eleniasta.

Hankkeessa tärkeimpänä on ollut asiakkaan edun nostaminen koko yhteistyön kärkeen.

– Saavutettuina etuina on asiakaslähtöisyys, kun infratyöt tontilla tapahtuvat samanaikaisesti sen sijaan, että pihaa myllättäisiin useina vuosina peräkkäin, summaa myös palkintotilaisuudessa R-Netin edustajana toiminut Matti Kangas.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämässä Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailussa etsittiin uusia toimintatapoja, joilla helpotetaan eri infraverkkojen yhteisrakentamista, säästetään rakentamiskustannuksia sekä lisätään yhteistyötä infratoimijoiden välillä.

– Saimme kilpailuun mukaan 21 upeaa hanketta, joissa on mukana kymmeniä toimijoita eri puolilta Suomea. Suomi on suuri maa ja yhteisrakentamisen edut ovat täällä ilmeiset. Yhteisrakentamisessa Suomi näyttää Euroopassa oikeaa suuntaa”, iloitsee Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Päivi Peltola-Ojala.

Lisätietoja:
Liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala, Netplaza, 044 445 7610
Rakennuttamisjohtaja Jarkko Kohtala, Elenia, 0400 513 054

Netplaza Oy on suomalainen valokuituosaamiseen ja operaattoripalveluihin erikoistunut asiantuntijayritys, jossa työskentelee 45 osaajaa Helsingistä Rovaniemelle. Netplaza välittää Suomen parhaat valokuituyhteydet yrityksille ja organisaatioille. Netplaza rakentaa digitaalisempaa Suomea toimien suunnannäyttäjänä ja kilpailukyvyn mahdollistajana. Netplazan omistaa Cinia Oy.

Elenia Oy palvelee 430 000 kotitalous-, yritys- ja yhteiskunta-asiakasta yli sadan kunnan alueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Huolehdimme sähköverkon toimivuudesta ja uudistamisesta, rakennamme sähköverkkoa ja -liittymiä kumppaniyhtiöittemme kanssa. Mittaamme asiakkaidemme sähkönkulutuksen ja toimitamme energiatiedot sähkönmyyjille. Lisäksi kehitämme tulevaisuuden sähköverkkoa uutta teknologiaa hyödyntäen. Toimimme ympäristöstä huolehtien ja edistämme Suomen sähkömarkkinoiden kehitystä.

R-Net Oy on paikallinen verkkoyhtiö, jonka tehtävänä on rakentaa valokuituverkkoa Reisjärvelle ja toimia infran omistajana.

Uutiset kuva: Elenian rakennuttamisjohtaja Jarkko Kohtala, Netplazan liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala ja pääsuunnittelija Jouni Vaara sekä R-Netin edustaja Matti Kangas ottivat eilen vastaan Traficomin ykköspalkinnon Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailussa.

Uudet kirjoitukset: Uutiset

Netplaza avasi uuden toimipisteen Kuopioon

Jalkautumisemme Kuopioon on tänä syksynä kulminoitunut uuden toimipisteen avaamiseen. Palvelemme nyt Savon seudun...

Lue lisää

Koillisväylän merikaapelihanke vahvistuu: Cinialle uusia kumppaneita Japanista, Norjasta ja Suomesta

Netplazan emoyhtiö Cinia Oy tiedottaa Koillisväylän merikaapelihankkeen etenemisestä: Cinia Oy valmistelee...

Lue lisää

Valokuituyhteyden suorituskyvyn nostokampanja päättyy: moni tarvitsee uudessa normaalissa enemmän kaistaa

Netplaza nosti huhtikuussa yli 17 000 kuluttajaliittymän suorituskyvyn vähintään 500/500 Mbps nopeuteen....

Lue lisää